Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Laboratory Bio-products and Bio-processes

The Laboratory performs research on and promotes innovation aimed at developing sustainable and competitive production systems of the areas food and non-food, exploiting biological resources, plant species, microbial by-products and waste pursuing the overall goal of developing products and processes through the use of innovative enabling technologies (KETs), for applications in the agro-food, cosmetic and pharmaceutical.

Particular attention is devoted to the development of applications of industrial biotechnology (White Biotechnologies) and Process Technologies, especially Mild Technologies, in the productive field  of agribusiness and bio-industry. The laboratory are performed by making use of innovative infrastructures, equipment, facilities, technologies and service platforms.

Projects

Status: ongoing

  • Trattamento del digestato derivante da impianto di biogas innovativo finalizzato ad una sua valorizzazione in ambito ittico e zootecnico

  • Progetto Agritech Centro Nazionale per le Tecnologie dell’Agricoltura PNRR

Status: Completed

  • Riconversione di celle frigorifere per allevamento di insetti a utilizzo feed e food

  • Tecnologie per la riduzione del gap proteico in sistemi agricoli destinati alla alimentazione umana ed animale

  • Prove di frazionamento di sottoprodotti lattiero caseari (permeato di ultrafiltrazione dalla lavorazione del mascarpone, latte di restituzione) mediante tecniche di Micro-Ultra-Nano- filtrazione/osmosi inversa per la separazione e il recupero di molecole di interesse (proteine lattosio, vitamine, sali minerali.

  • Contratto di ricerca finalizzato alla stabilizzazione di genotipi maschiofertili e maschiosterili di carciofo.

  • Esecuzione di attività di ricerca commissionata da ALFRUS S.r.l nell’ambito degli OR2 e OR8 del Progetto di Ricerca e Sviluppo “Agevolazioni ex DM del 09.12.2014 - CDS000671 “ALFRUS S.r.l”

  • Key Enabling Technologies for organic waSTE and Microalgae valorization

  • Valorizzare le produzioni agroalimentari dei sistemi locali e tradizionali

  • Valorizzazione delle acque di vegetazione olearie