Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Direzione BIOAG

La Divisione Biotecnolgie e Agroindustria : opera nel settore dell’innovazione del sistema agroindustriale per la valorizzazione e la competitività delle produzioni alimentari in termini di qualità, sicurezza e sostenibilità. Promuove lo sviluppo di prodotti (food e no-food) ad alto valore aggiunto e ad alta valenza tecnologica a partire da risorse biologiche, favorendo approcci di filiera, attraverso distretti e cluster agro-industrialiintegrati sul territorio. Sviluppa metodologie e tecnologie per l’innovazione e la tracciabilità delle catene di approvvigionamento, trattamento e commercializzazione dei prodotti agroalimentari per migliorarne la fiducia verso i consumatori .

Gli ambiti tematici di riferimento, della Divisione  sono: 1. Sistemi, prodotti e processi biotecnologi ecosostenibili per la Bioeconomia; 2. Agricoltura di precisione e resiliente per la sostenibilità e la difesa fitosanitaria delle produzioni; 3. Tracciabilità, qualità e sicurezza  dei prodotti alimentari; 4. Processi e prodotti innovativi per la salute e il benessere umano

 

 

Progetti del Laboratorio

Status: In corso

  • Sistemi Innovativi Di Monitoraggio Per Il Controllo Sostenibile Di Drosophila Suzukii Ed Altri Fitofagi Rilevanti Per La Frutticoltura Laziale

  • Strengthening of the Italian Research Infrastructure for Metrology and Open AccessData in support to the Agrifood

  • Integrated SERVices supporting a sustainable AGROecological transition

  • PRO-GRACE: Promoting a Plant Genetic Resource Community for Europe

  • DGR4FOOD: Empowering a fair and responsible European FoodRegister, fostering citizen sovereignty and creating a data-driven food system

  • Harnessing the value of tomato genetic resources for now and the future

  • Nuove varietà tipiche di pomodoro con migliorate caratteristiche agronomiche e di qualità

  • Protein and biomolecules sources for nutritional security and biodiversity of bakery products in a cIrcular food system

  • Multi-Stakeholder Platform for food safety in Europe

  • Structural biology research infrastructures for translational research and discovery

  • Food Nutrition Security Cloud

  • METROFOOD-RI “Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition”

Status: Concluso

  • Sistemi di difesa integrati per il controllo sostenibile di insetti dannosi in agricoltura

  • Sharing and transferring Product Environmental Footprint experiences and methods to neighbouring countries of the Adriatic agrifood sector

  • SIstemi innovativi di MOnitoraggio per il controllo sostenibile di DROsophila suzukii ed altri FItofagi rilevanti per la frutticoltura LAziale

  • METROFOOD-PP - Preparatory Phase Project

  • PROduzione di Composti BIOattivi di ZAFFerano in Lievito

  • Increasing energy performance by transfer innovation to the agro-food SMEs of the Mediterranean areas

  • Networking on science and technology in the Black Sea region

  • A physiologically-based weather-driven geospatial modelling approach to global change biology: tackling a multifaceted problem with an interdisciplinary tool

  • Strengthening networking on biomAss researcH and biowaste conversion: biotechnologY for EurOpe India inteGration

  • Linking genetic resources, genomes and phenotypes of Solanaceous crops

  • Progressing towards the construction of METROFOOD-RI

  • Traditional tomato varieties and cultural practices: a case for agricultural diversification with impact on food security and health of European population

  • Sustainable use of water resources and rural development in drought affected areas